Ρεπορτάζ/Άσσηρος: Μια ξεχασμένη κωμόπολη της Θεσσαλονίκης με ομάδα στην Α1 ΕΠΣΜ

*Το παρόν ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε για λογαριασμό του Episkyros.gr

Στην βορειοδυτική πλευρά του νομού, στα όρια μεταξύ πεδινής και ορεινής Θεσσαλονίκης, βρίσκεται η Άσσηρος μια κωμόπολη η οποία διοικητικά ανήκει στον διευρυμένο και αχανή γεωγραφικά δήμο Λαγκαδά.

Ως τοποθεσία κατοικείται από τα αρχαία χρόνια, ενώ αποτελούσε το παλαιότερο χωριό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έχοντας μάλιστα μεικτό πληθυσμό, αποτελούμενο τόσο από Μουσουλμάνους όσο και από Χριστιανούς. Η παλαιότερη ονομασία της ήταν Γιουβέζνα, η οποία άλλαξε σε Άσσηρος με την εγκατάσταση εκεί προσφύγων από την Μικρά Ασία το 1922, ενώ την δεκαετία του '40 εγκαταστάθηκαν σε αυτή και ορισμένες οικογένειες Σαρακατσαναίων. 

Παλιότερα αποτελούσε έδρα του ομώνυμου δήμου, ενώ μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς (κεφαλοχώρι) για τα χωριά βορειότερα από αυτή, ως το μεγαλύτερο από αυτά.

Ακόμα αξία αναφοράς είναι και η πλούσια παράδοση της περιοχής, με αρκετά γνωστά και όχι μόνο δημοτικά τραγούδια της Μακεδονίας να προέρχονται από εκεί.

Σήμερα φαίνεται να ζει στην σκιά της πόλης του Λαγκαδά, ο οποίος αποτελεί και την έδρα του δήμου.

Εκεί φαίνεται να οφείλονται και οι εικόνες παρακμής και εγκατάλειψης.


Σε ποδοσφαιρικό επίπεδο εκπρόσωπος της είναι η Δόξα Ασσήρου. Πρόκειται για μια ομάδα, η οποία ιδρύθηκε το 1957. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια από τις ελάχιστες ομάδες που διαθέτει η επαρχία και ο δήμος Λαγκαδά.

Φωτό: Το γραφείο της ομάδας 

Αγωνίζεται στην Α1 κατηγορία της ΕΠΣ Μακεδονίας, όπου βρίσκεται από όταν εξασφάλισε την άνοδο της την αγωνιστική περίοδο 2019-2020. Ως ομάδα φαίνεται ότι λειτουργεί με ικανοποιητικά σύγχρονους όρους για το το τοπικό ποδόσφαιρο της χώρας, αν κρίνει κανείς την δραστηριότητα της στα social media, κάτι το οποίο μόνο ως δεδομένο δεν πρέπει να προσλαμβάνεται.

Σταθερή πεποίθηση του συντάκτη του συγκεκριμένου κειμένου αποτελεί το ότι το ποδόσφαιρο αλλά και ευρύτερα ο αθλητισμός μπορούν να λειτουργήσουν ως συνεκτικά στοιχεία στις τοπικές κοινωνίες, μέσω της σύνδεσης ομάδας πόλης. Κι αν στην παρούσα περίπτωση, όπως και σε άλλες φαινομενικά δεν πρόκειται για πόλη με αστικά χαρακτηριστικά, ωστόσο η Άσσηρος και η τοπική της ομάδα, η Δόξα Ασσήρου, μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για την βορειοδυτική περιοχή του δήμου Λαγκαδά. Πρόκειται για την περιοχή που αποτελείται από τις δημοτικές ενότητες Ασσήρου, Λάχανα και Βερτίσκου. Συστήνοντας έτσι από κοινού, με δεδομένη την επικρατούσα δημογραφική κατάσταση στην Ελληνική ύπαιθρο, ένα αστικό κέντρο (πόλη) αγροτικού τύπου, με μια ομάδα - εκπρόσωπο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. 

Η Δόξα Ασσήρου μπορεί να διαδραματίσει αυτό τον ρόλο. Ακόμα κι αν υπάρχουν και κάποιες άλλες μικρότερες ενεργές ή όχι ομάδες σε αυτή την περιοχή. Η συσπείρωση δυνάμεων αποτελεί μονόδρομο για την δημιουργία ισχυρών και ανταγωνιστικών σε περιφερειακό επίπεδο συλλόγων, με διάσπαρτο σε ολόκληρη την περιοχή δίκτυο αθλητικών εγκαταστάσεων.

Σχόλια