Ρεπορτάζ/Ακρίτες Συκεών: Η εκτός των βορειοδυτικών τειχών της Σαλονίκης ομαδα

*Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε για λογαριασμό της σελίδας episkyros.gr


Όπως στην Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης, στις παραμεθόριες περιοχές ζούσαν οι ακρίτες, οι οποίοι συνέβαλαν στην άμυνα του κράτους, έτσι και στην Θεσσαλονίκη εξερχόμενος κάποιος των βορειοδυτικών τειχών συναντά την πόλη των Συκεών και το ποδοσφαιρικό της καμάρι τους "Ακρίτες".

Οι Συκιές αποτελούν την πρώτη εκτός των τειχών περιοχή της Θεσσαλονίκης, ευρισκόμενες σε ορεινή τοποθεσία, με την πρόσβαση σε αυτές να γίνεται μετά από μια σειρά ανηφορικών οδών. Εκεί έχει την έδρα της και η ομάδα Ακρίτες Συκεών.

Η Ποδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Ακρίτες Συκεών, όπως είναι το πλήρες όνομα της ομάδας, ιδρύθηκε το 1939. Συγκεκριμένα το 1946 ο Α.Π.Σ. Ακρίτες Συκεών αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. με Αριθμό Μητρώου 181 και εντάχθηκε στην δύναμη της ΕΠΣ Μακεδονίας, ξεκινώντας την αγωνιστική του πορεία. Ακολούθησε το 2000 η συγχώνευση με τους «Τοξότη Συκεών», «Κολοκοτρώνη Συκεών», «Εθνικό Συκεών» και το ποδοσφαιρικό τμήμα του «Παναθλητικού Συκεών» παίρνοντας την σημερινή του ονομασία μαία έχοντας ως στόχο η πόλη τον Συκεών να έχει μια ομάδα που θα πρωταγωνιστεί στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Τα χρώματα του συλλόγου είναι κυανόλευκα και έμβλημα του ο Ακρίτας με το δόρυ και την ασπίδα του, εμπνευσμένο από τους Ακρίτες της Καππαδοκίας, τους υπερασπιστές των συνόρων του Βυζαντίου. Έδρα του συλλόγου αποτελεί το Δημοτικό Γήπεδο Συκεών, επί της κεντρικής οδού της πόλης των Συκεών, της οδού Επταπυργίου. Συνεπώς αποτελεί το ιστορικότερο ποδοσφαιρικό σωματείο των Συκεών και ένα εκ των ιστορικότερων της Θεσσαλονίκης, έχοντας ως ξεχωριστή στιγμή την συμμετοχή του στην B΄ Εθνική Κατηγορία την αγωνιστική περίοδο 1975-76. Σήμερα βρίσκεται μεταξύ των ομάδων που διεκδικούν τις πρώτες θέσεις στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Μακεδονίας, που οδηγούν στα μπαράζ για την άνοδο στην Γ Εθνική κατηγορία. 

Από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία του συλλόγου ήταν όταν στις 22/01/1960 έκανε την έκπληξη και απέκλεισε από το κύπελλο Ελλάδας τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, ομάδα Α΄ Εθνικής, νικώντας τον με 1-0. Ωστόσο ιστορικότερη στιγμή αποτελεί η κατάκτηση του πρωταθλήματος της ΕΠΣΜ την αγωνιστική περίοδο 1974-1975 και η συμμετοχή στο ειδικό πρωτάθλημα ανόδου, όπου επειτα από την νίκη με 2-1 στον αγώνα κατάταξης με τη Νίκη Πολυγύρου στη Βέροια, κατέκτησε την 1η θέση του 1ου ομίλου σε σύνολο 7 ομάδων και εξασφαλίζοντας την άνοδο στην Β΄ Εθνική κατηγορία, όπου αγωνίστηκε της σεζόν 1975-76. Έκτοτε ακολούθησε μια μέτρια πορεία αγωνιζόμενη σε Γ και Δ Εθνική κατηγορία, καθώς και στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΜ. Φέτος φαίνεται πως έχει βάλει πλώρη για ένα νέο επίτευγμα, αφού φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της Α1 κατηγορίας της ΕΠΣΜ.

Παράλληλα όπως και σε άλλες περιοχές έτσι και στις Συκιές παρά το γεγονός ότι η ομάδα των Ακριτών Συκεών προέκυψε κατόπιν συγχωνεύσεων, υπάρχει μια πληθώρα ομάδων εντός των ορίων της πόλης. 

Ευχής έργο είναι να παραμεριστούν τυχόν επιμέρους διαφορές και να συμπαραταχθούν στο πλευρό των Ακριτών Συκεών, συμβάλλοντας στην δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας με ακόμα μεγαλύτερες βλέψεις.

Πηγή: episkyros.gr

Σχόλια