Ρεπορτάζ: Έχουμε... πάρκο!

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή των εγκαινίων του πάρκου των Ρουμανικών στην Νεάπολη, από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, παρουσία της δημοτικής αρχής, το οποίο παραδόθηκε προς χρήση στην τοπική κοινωνία.


    Κοσμοσυρροή το πρωινό του Σαββάτου στην συνοικία Τρωάδα της Νεάπολης αφού πλήθος όλων των ηλικιών παρευρέθηκε στην περιοχή, καθώς μετά από διάστημα δύο σχεδόν χρόνων εργασιών και περισσότερων εγκατάλειψης, εγκαινιάστηκε και παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία το πάρκο των Ρουμανικών ή αλλιώς Μακεδονικού.
Φωτό (κάτω): Ο μπουφές της εκδήλωσης 

Επίσημες παρουσίες.
    Στον χώρο του πάρκου έδωσαν το παρόν μεταξύ του πλήθους των πολιτών, τόσο ο δήμαρχος, όσο και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι όλων των δημοτικών παρατάξεων του δήμου Νεάπολης Συκεών. Αναλυτικότερα παρόντες από τους αντιδημάρχους του δήμου, ήταν ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Σ. Γκατζές, ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας Τ. Τσακιρίδης, η αντιδήμαρχος περιβάλλοντος Π. Γενήτσαρη, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Θ. Κιζυρίδης, η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής Ι. Αλεξίαδου, ο αντιδήμαρχος Κ.ΕΠ. και παιδείας Μ. Βουλγαρίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού κέντρου κοινωνικης προστασίας Α. Γαλανός,  και η αντιπρόεδρος Σ. Ανδριανίδου, η πρόεδρος της πρωτοβάθμιας επιτροπης παιδείας Α. Τερζίδου, η αντιπρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Ε. Καγιαμπίνη, η πρόεδρος της τοπικής ενότητας Νεάπολης Χ. Τερζή και Συκεών Ρ. Αυγερινού και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ι. Ζαρίφης, Σ. Ασβεστά, Α. Σιμητόπουλος, Α. Συμεωνίδης, Β. Ασβεστάς, Δ. Ζυγκερίδης, Α. Παπάζογλου.
Καθώς και οι τοπικοί σύμβουλοι της Νεάπολης, Β. Κολιτσίνος. Ε. Γεωργαλά, Ι. Ζαρίφη, Π. Δαμιανίδου, Γ. Βουκουρεσλής. Σ. Ωραιοπούλου, Ε. Δασκαλάκη, Τ. Ευθυμιάδου, Ι. Ίτσιου.
Αξιοσημείωτο ακόμα είναι το γεγονός ότι δεν ήταν παρόντες στην εκδήλωση οι αρχηγοί των δημοτικών παρατάξεων.
Φωτό: Ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών κ. Σ. Δανιηλίδης συζητά με τον π. Ελευθέριο Κουτσαφτάκη εφημέριο του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Νεάπολης. 
Φωτό: Παρέες δημοτικών και τοπικών συμβούλων
Η τελετή του αγιασμού.

 
    Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας (φωτό) τέλεσε τον αγιασμό του πάρκου και εν συνεχεία μίλησε προς το πλήθος. Κατά την διάρκεια της ομιλίας το έκανε αναφορά στην έλλειψη, εξαιτίας της μη πρόβλεψης τους, ελεύθερων δημόσιων χώρων τόσο στην περιοχή της Νεάπολης όσο και ευρύτερα στις περιοχές ώπου εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες από την Μικρά Ασία, εξαιτίας των δυσκολιών και των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι εκείνης της περιόδου. Παράλληλα ανέφερε και μια πρόταση από πλευράς του π. Ελευθερίου Κουτσαφτάκη, για την πραγματοποίηση και ανθοέκθεσης στον χώρο του πάρκου, με τον δήμαρχο Νεάπολης να προτείνει αντίστοιχα, προς την υπεύθυνη αντιδήμαρχο την διοργάνωση εκδηλώσεων στην ημέρα της μητέρας.
    Έπειτα μίλησε  στον κόσμο ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Σ. Γκατζές (φωτό), ο οποίος κατά τις δηλώσεις του χαρακτήρισε τον χώρο ως "κάτι παραπάνω από ένα πάρκο για την περιοχή", ενώ αναφέρθηκε και στην καθυστέρηση των έργων εξαιτίας ενός αγωγού του Α.Δ.Μ.Η.Ε., που βρέθηκε κατά τις εργασίες στον χώρο. Επιπλέον επισήμανε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα έργα ανάπλασης στην περιοχή.
     Ενώ στην ακολούθησε η αρχιτέκτονας κ. Φ. Κανελλή (φωτό), η οποία αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική εικόνα του πάρκου, σύμφωνα με την οποία ο χώρος στο παρελθόν ήταν εσωστρεφής και κλειστός περιμετρικά με τοίχο, χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή με το εσωτερικό του. Για τον λόγο αυτό η κεντρική αρχιτεκτονική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα πάρκο περίοπτο και προσβάσιμο από όλες τις κατευθύνσεις, ενώ αναφέρθηκε και στους χώρους - ενότητες του πάρκου, μέσω τις οποίες απευθύνεται σε διαφορετικές ηλικιακές και πολιτισμικές ομάδες, με στόχο την ενσωμάτωση και αρμονική συνύπαρξη τους στον χώρο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι προβλέφθηκαν χώροι ελεύθερου παιχνιδιού καθώς και χώροι για επιτραπέζια παιχνίδια, παιδική χαρά, περιστερεώνας αλλά και για την πρόβλεψη τοποθέτησης κοινόχρηστου υπαίθριου γυμναστηρίου. Επιπλέον ανέφερε την δέσμευση της, ότι στον χώρο προβλέπεται και η δημιουργία ενός μικρού αναψυκτήριου, το οποίο δεν κατασκευάστηκε για οικονομικούς λόγους.
Ακόμα περιέγραψε την σημαία του γλυπτού με τις πλάκες (φωτό το οποίο καταλήγει σε ένα σιντριβάνι στο μέσο του πάρκου. Ακριβέστερα ανέφερε ότι αυτό υπενθυμίζει την ιστορία του πάρκου και την χρήση του ως Ρουμανικό κοιμητήριο κατά το παρελθόν, ενώ η δομή του με την μορφή ντόμινο δηλώνει πορεία από το παρελθόν προς το μέλλον.

     Τέλος για το έργο μίλησε και δήμαρχος Νεάπολης Συκεών κ. Σ. Δανιηλίδης (φωτό), ο οποίος αφού συνεχάρει τους υπευθύνους για την κατασκευή του έργου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην έλλειψη χώρων πρασίνου στην πόλη και στις προσπάθειες του για την βελτίωση αυτής της κατάστασης. Επιπλέον επανάφερε και το θέμα της μετεγκατάστασης της Δ.Ε.Θ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, προτείνοντας την εγκατάσταση της στην δυτική Θεσσαλονίκη. Ακόμα ζήτησε από τους κατοίκους στην περιοχή να προσέχουν το πάρκο και να το προστατεύουν από τυχόν βανδαλισμούς. Ενώ ολοκλήρωσε επισημαίνοντας ότι στον χώρο θα πραγματοποιούνται από εδώ και πέρα εκδηλώσεις και δραστηριότητες του δήμου.
    Της τελετής του αγιασμού ακολούθησε η αποκάλυψη της πλακέτας του έργου και η εθιμοτυπική σε τέτοιες περιπτώσεις "κοπή της κορδέλας" καθώς και η ξενάγηση των τοπικών αρχών στον χώρο του πάρκου.

Στην συνέχεια ακολούθησε μουσικό δρώμενο από ομάδα του δημοτικού ωδείου, το οποίο επισκέφθηκε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης παιδιά από το σωματείο των προσκόπων της Νεάπολης, διακινούσαν ημερολόγια μεταξύ του πλήθους ημερολόγια.
 Παράλληλα η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να λειτουργήσει θετικά και για τα καταστήματα εστίασης της περιοχής αφού επαναδημιουργείται ένα τοπόσημο για την πόλη.   

   Τέλος αξίζει να επισημανθεί και το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποια αναφορά από τις τοπικές αρχές στην ποδοσφαιρική ομάδα της πόλης, τον Μακεδονικό Νεάπολης, ο οποίος αγωνίζεται στην δεύτερη τη τάξη εθνική κατηγορία της χώρας την Sl2.

Στιγμιότυπα από τον χώρο και την εκδήλωση.

Φωτό: Αυτά που έδειξαν να χαίρονται περισσότερο το πάρκο είναι τα μικρά παιδιά που δεν σταμάτησαν να παίζουν, με ορισμένα από αυτά να συνεχίζουν ακόμα και υπό βροχή.
Φωτό: Οι "vip" θεατές της εκδήλωσης 
Φωτό: Οι υπάλληλοι της καθαριότητας φροντίζουν τον χώρο από την πρώτη στιγμή
Φωτό: Συνεργία του δήμου μαζεύουν τον χώρο της τελετής ενόψει βροχής
Φωτό: Ο κόσμος αποχωρεί μετά το πέρας της εκδήλωσης υπό την "απειλή" της βροχής








Σχόλια