Ρεπορτάζ: Μνήμη προσφυγιάς...

Στα αποκαλυπτήρια μνημείου του Ποντιακού και Μικρασιατικού Ελληνισμού προχώρησε ο δήμος Νεάπολης - Συκεών στο νεότευκτο ομώνυμο πάρκο στην πρώην αλάνα μεταξύ των οδών Παπανδρέου και Ρήγα Φεραίου παρουσία πλήθους κόσμου.

Σαν από τραγική ειρωνεία η εκδήλωση έμελλε να πραγματοποιηθεί μια ημέρα μετά πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, στο οποίο βρήκαν τραγικό θάνατο αρκετοί μετανάστες προερχόμενοι από την βόρεια Αφρική.


Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και Μικρασιατικών και Ποντιακών σωματείων. Συγκεκριμένα από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης παρόντες από ήταν, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α. Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης κ. Β. Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών κ. Σ'. Δανιηλίδης, εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.

                                     

Από την πλευρά των πολιτιστικών συλλόγων παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Βαρυθυμιάδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματίων Ελληνοποντιών Παλιννοστούντων κ. Α. Μιχαηλίδης, ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Π. Καρυπίδης, ο Πρόεδρος των Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας κ. Α. Οραήλογλου, ο Πρόεδρος του Σωματείου "Παναγία Σουμελά" κ. Γ. Τανιμανίδης, ο Επίτιμος Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Σ. Τανιμανίδης, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γ. Παρχαρίδης, ο γλύπτης και δημιουργός του μνημείου κ. Γ. Τσάρας


Στην βάση του μνημείου είναι χαραγμένα τα ονόματα των Αλησμόνητων πατρίδων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.


Στο πλαίσιο της είχαν προγραμματιστεί και μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις οι οποίες ωστόσο ακυρώθηκαν λόγω του Εθνικού πένθους που κήρυξε η υπηρεσιακή κυβέρνηση εξαιτίας του τραγικού συμβάντος στα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας.



Από τους επίσημους που έδωσαν το παρόν ορισμένοι τοποθετήθηκαν από του βήματος, όπως ο γλύπτης που κατασκεύασε το μνημείο και 
                                                 
ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών κ. Σίμος Δανιηλίδης, 
                                                 
καθώς οι εκπρόσωποι των Μικρασιατικών και Ποντιακών σωματείων.
                                                 




                                                 
Στο περιθώριο των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε και δρώμενο με μοιρολόι, από τον τραγουδιστή Α. Παρχαρίδη και τον ηθοποιό Τ. Βαμβακίδη συνοδεία του Δ. Πιπερίδη στην λύρα.
Πριν την αποκάλυψη του γλυπτού τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από ιερείς της Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως οι οποίοι και εκπροσώπησαν τον Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα, για τα θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και της Μικράς Ασίας.
Τέλος ακολούθησε η αποκάλυψη του μνημείου και οι σχετικές φωτογραφήσεις των επισήμων, συνοδεία του τραγουδιού "Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι" με την Αλεξάνδρα Χρυσικοπούλου και τον Γ. Τσάμη, με την βροχή να επισπεύδει την λήξη της εκδήλωσης.
Το μνημείο έχει δύο όψεις από την μια πλευρά αναφέρεται στην Γενοκτονία
και από την άλλη στην προσφυγιά.





Σχόλια